понеділок, 4 лютого 2013 р.

Електонні таблиці.Призначення і функції програми Eхcel. Елементи інтерфейсу

Призначення і функції електронних таблиць
Багато обчислень, пов'язаних із повсякденною діяльністю людини, доцільно виконувати в табличному вигляді. До таких обчислень належать, скажімо, бухгалтерські розрахунки, облік обороту матеріалів і продукції на заводі, товарів на складі, різні інженерні і статистичні розрахунки. У вигляді таблиць можна оформляти ділові документи: рахунки, накладні, відомості тощо. Взагалі зображення даних у вигляді прямокутних таблиць є надзвичайно зручним і звичним.
Розвиток програмного забезпечення комп'ютерів вплинув і на галузь табличних обчислень. Для оперування табличними даними є сучасні програми, названі електронними таблицями (ЕТ).
Електронна таблиця (англ. spreadsheets,) це програма, що моделює на екрані двовимірну таблицю, яка складається з рядків і стовпчиків Основним призначенням електронної таблиці є введення даних до комірок й обробка їх за формулами.
Комірки ЕТ утворюються із рядків і стовпців, причому кожна з них має свою адресу. До одних комірок вводяться дані (числа, текст, логічні змінні), а до інших записуються формули. У формулах вказуються адреси комірок, завдяки чому виконується обробка даних.

Призначення і функції програми Excel
Табличний процесор—прикладна програма, призначена для обробки ЕТ.
(Приклади: SuperCalc, Lotus1-2-3, Ms Excel.)
Одна з програм електронних таблиць Excel. Це потужна програма загального призначення, що входить в інтегрований пакет Microsoft Office. Візьмемо за основу версії Excel 2003.

Основні сфери використання ЕТ:
  1. Розрахунок грошових оборотів у фінансових операціях.
  2. Статистична обробка даних.
  3. Інженерні розрахунки.
  4. Математичне моделювання процесів.
Основні можливості табличного процесора:
  1. Введення і редагування даних.
  2. Форматування таблиць.
  3. Обробка табличних даних за допомогою вбудованих функцій.
  4. Представлення табличних даних в графічному вигляді.
Опанувавши Excel, ви зможете використовувати ЕТ для виконання досить складних обчислень із застосуванням вбудованих математичних функцій. Табличний процесор містить також розвинені засоби аналізу і презентації даних, за допомогою яких у документах можна створювати діаграми, графіки, географічні карти. Крім цього, Excel можна використовувати як невелике настільне видавництво, ефектно оформлюючи результати досліджень і комерційні пропозиції, вітальні листівки і прайс-аркуші.
Файл:Вікно Excel.jpg
Ключові  поняття:
Робоча книга—основний документ Ms Excel, який складається з окремих робочих аркушів. Робочий аркуш (ЕТ) має табличну структуру, складається з рядків і стовпців. (Максимум в Ms Excel 97—256 стовпців на 65536 рядків).
Стовпці робочого аркуша позначені латинськими буквами від А до Z і сполученнями цих букв. Рядки пронумеровані числами.
На перетині рядків і стовпців утворюються клітинки—комірки, кожна з яких має адресу, наприклад, А1, С56, АВ16. В комірці може зберігатися текст, числа або посилання на формулу.
Прямокутна група комірок—діапазон, задається координатами верхньої  лівої и нижньої правої комірок, розділених двокрапкою.
Внизу робочих аркушів є ярлики аркушів. Клацання на них відкриває вибраний аркуш.
Запуск Ms Excel
Пуск→ Программы→ Ms Excel.
Введення даних
Введення даних виконується безпосередньо в комірку або в рядку формул (над робочим аркушем).
Типи даних, які можуть зберігатися в комірках:
Текст—будь-які символи. Якщо потрібно ввести число, як текст, поставте на початку апостроф.  Довжина до 255 символів.
Числа—цілі, десяткові и звичайні дроби, в стандартнім вигляді. Якщо число не поміщається, то з’явиться « ######».
Послідовності—виділити першу комірку (для числових послідовностей з кроком більше 1—дві сусідні комірки), за маркер автозаповнювача (на границі виділення) розтягнути область заповнення.
Редагування даних
Редагування даних виконується стандартно.

Немає коментарів:

Дописати коментар