вівторок, 5 лютого 2013 р.

Пошук в Інтернеті

Пошукова система призначена для пошуку сторінок за заданим словом, словосполученням або іншим критерієм. Кожна пошукова система складається з чотирьох компонентів
1. Роботи. Це програми, які пошукова служба використовує для сканування (перегляду) сайтів Інтернету, збирання інформації та її передавання індексувальним програмам.
2. Індексувальна програма та база даних. Коли робот виявляє нову чи оновлену сторінку, він передає інформацію про неї індексувальній програмі, що сканує документ і заносить значущі слова до бази даних.
3. Пошукова машина. Ця програма знаходить у базі даних інформацію про сторінки, які відповідають уведеному користувачем критерію, та сортує знайдені записи так, щоб найважливіші з них відображувалися на початку списку результатів пошуку.
4. Веб-інтерфейс. Його використовують для введення критерію пошуку, а також для відображення результатів.

Найпопулярніші пошукові системи
Пошукових систем доволі багато. Потужні пошукові системи діють, зокрема, на порталах Яндекс (http://www.yandex.ru/) та Рамблер (http://www.rambler. ru/). З українських заслуговує на увагу пошуковий сервер порталу Мета (http://meta.ua/). Серед міжнародних засобів варто виокремити багатомовний пошуковий сервер Live Search (http://www.live.com/) — складову мережі інтернет-послуг корпорації Майкрософт, AltaVista (http://www.altavista.com) і Yahoo! (http://www.yahoo. com/). Пошукова система з інформацією українською та російською мовами Elvisti (http://www.elvisti.kiev.ua/) Однак найпопулярнішою пошуковою системою вважається Google (http://www.google.com/).

Пошуковими машинами називають сайти, які використовуються для пошуку потрібної інформації в інтерне-просторі та мають для цієї мети спеціальні засоби. Пошукова машина зжатна самостійно збирати інформацію про наявні у веб-просторі сайти, впорядковувати ці дані та робити їх доступними для користувача. Кожна пошукова машина має свій cайт з домашньою сторінкою. Найпопулярнішими на сьогодні є такі пошукові машини:

Українські
Мета: www.meta.ua;
Quick Search: www.gs.kiev.ua; 
Bigmir: www.bigmir.net;
Topping: www.toopping.com.ua;
Uaport: www.uaport.net;
Uaportal: www.uaportal.com;

Російські
Рамблер: www.rambler.ru;
Яндекс: www.yandex.ru;
Metabot: www.metabot.ru;

Світові
Google: www.google.com;
AltaVista: www.altavista.com;
Lucos: www.lycos.com;
SciSeek (пошук наукової інформації): www.sciseek.com;
All the Web: www.alltheweb.com;
Excte: www.excite.com;
Hotbot: www.hotbot.com;
Northern Linht: www.northernlight.com.





Немає коментарів:

Дописати коментар