неділю, 10 лютого 2013 р.

Як захистити себе в Інтернеті


Захист паролів

Паролі – це перша лінія захисту від кібер-злочинців. Потрібно створювати надійні паролі, різні для всіх важливих облікових записів. Також корисно регулярно оновлювати паролі. Дотримуйтеся порад нижче, щоб створити надійні паролі та захистити їх.
Використовуйте унікальний пароль для кожного важливого облікового запису, як-от електронна пошта чи банківські операції в Інтернеті.

Використовувати один пароль для всіх онлайнових облікових записів – те саме, що використовувати один ключ для дому, автомобіля й офісу. Якщо злочинці отримають доступ до одного облікового запису, вони зламають усі. Тому не використовуйте для онлайнової підписки той самий пароль, що й для електронної пошти чи банківського рахунку. Можливо, це не дуже зручно, але використовувати різні паролі більш безпечно.

Зберігайте паролі в таємному місці, яке нелегко помітити

Записувати паролі – не обов’язково погана ідея. Однак якщо ви це робите, не залишайте нотатки з паролями на видному місці, у комп’ютері чи на столі.
Використовуйте довгий пароль, який складається з цифр, літер і символів

Чим довший пароль, тим важче його вгадати. Тому створюйте довгі паролі, щоб гарантувати безпеку своєї інформації. Якщо використовувати цифри, символи та літери різного регістру, викрадачам або стороннім особам буде важче вгадати чи зламати пароль. Не використовуйте такі паролі, як "123456" або "пароль". Також намагайтеся не використовувати в паролях загальнодоступну інформацію, як-от номер телефону. Це не дуже оригінально та не дуже безпечно.

Намагайтесь використати фразу, відому лише вам

Можна вигадати фразу, відому лише вам, і пов’язати з конкретним веб-сайтом, щоб краще запам’ятати. Для електронної пошти можна взяти фразу "Мої друзі Олег і Таня щодня надсилають мені один кумедний лист" і відтворити її за допомогою цифр і літер. "МдОіТщнм1кл" – пароль із великою кількістю варіантів. Повторіть цю процедуру для інших сайтів.

А також: тут

Запобігання викраденню особистої інформації

Як і грабіжники та злодії, кібер-злочинці вдаються до різних способів, щоб викрасти особисту інформацію й гроші. Ніхто не даватиме грабіжникам ключ від свого дому. Так само потрібно захищатися від шахрайства та викрадення особистої інформації в Інтернеті. Дізнайтеся про розповсюджені прийоми, які використовують злочинці. Це допоможе вам захиститися від шахрайства та викрадення особистої інформації в Інтернеті. Нижче наведено декілька простих порад.
Якщо ви бачите підозрілий електронний лист, повідомлення в чаті або веб-сторінку із запитом надати особисту чи фінансову інформацію, не відповідайте

Завжди остерігайтеся повідомлень або сайтів, які просять надати особисту інформацію, і повідомлень із посиланнями на незнайому веб-сторінку, на якій потрібно ввести якісь особисті дані, наприклад:
  • ім’я користувача
  • пароль
  • номер соціального страхування
  • номер банківського рахунку
  • PIN-код (особистий ідентифікаційний номер)
  • повний номер кредитної картки
  • дівоче прізвище матері
  • день народження

Не заповнюйте форми чи екрани входу, на які ведуть посилання в таких повідомленнях. Якщо хтось підозрілий просить вас ввести у форму особисту інформацію, не робіть цього. Навіть якщо ви не натиснули кнопку "Надіслати", але почали вводити дані у форму, ви можете надсилати особисту інформацію викрадачам.

Якщо ви отримали повідомлення від знайомого, яке, схоже, написав не він, можливо, обліковий запис відправника зламав кібер-злочинець, який намагається отримати ваші гроші або інформацію. Тому відповідайте обережно. Серед поширених прийомів кібер-злочинців – прохання терміново надіслати гроші, заяви про скрутне становище в іншій країні або втрату телефону. У повідомленні також можуть пропонувати натиснути посилання, щоб переглянути зображення, статтю або відео. Насправді таке посилання спрямовує на сайт, який може викрасти інформацію. Тому подумайте, перш ніж його натискати.

Більше тут
 
Уникнення шахрайства

Навряд чи ви виграли в лотерею. Не можна заробити так багато, працюючи вдома. А ця пропозиція занадто вигідна, щоб бути правдою.

Інтернет – чудове місце, але не всі його користувачі мають добрі наміри. Нижче наведено три прості способи уникнути шахраїв і захистити себе в Інтернеті.
Остерігайтеся незнайомців, які роздають подарунки

Імовірно, не варто чекати нічого доброго від повідомлення, у якому вас вітають як мільйонного відвідувача веб-сайту, пропонують планшетний ПК чи інший приз в обмін на заповнення форми опитування або обіцяють швидкі й прості способи заробітку чи працевлаштування ("Швидко збагачуйтесь, працюючи вдома лише дві години на день!"). Якщо хтось повідомляє, що ви стали переможцем, і просить ввести у форму особисту інформацію, не робіть цього. Навіть якщо ви не натиснули кнопку "Надіслати", але почали вводити дані у форму, ви можете надсилати особисту інформацію шахраям.

Якщо ви отримали повідомлення від знайомого, яке, схоже, написав не він, можливо, обліковий запис відправника зламав кібер-злочинець, який намагається отримати ваші гроші або інформацію. Тому відповідайте обережно. Серед поширених прийомів кібер-злочинців – прохання терміново надіслати гроші, заяви про скрутне становище в іншій країні або втрату телефону. У повідомленні також можуть пропонувати натиснути посилання, щоб переглянути зображення, статтю або відео. Насправді таке посилання спрямовує на сайт, який може викрасти інформацію. Тому подумайте, перш ніж його натискати.

Більше тут
 
Захист пристрою

Ваш пристрій працює повільніше, ніж зазвичай? Можливо, з’являються випадкові екрани? З вашого банківського рахунку стягується невідома плата?

Це ознаки того, що ваш пристрій, можливо, заражено зловмисними програмним забезпеченням – шкідливими програмами, створеними, щоб завдавати шкоду комп’ютеру чи мережі.

Нижче наведено декілька простих способів захисту.
Оновлюйте веб-переглядач і операційну систему

Більшість операційних систем і програмного забезпечення сповіщають, коли їх потрібно оновити. Не ігноруйте такі повідомлення й оновлюйте якомога швидше. У застарілих версіях програмного забезпечення іноді є проблеми з безпекою, якими злочинці можуть скористатися, щоб легше отримати ваші дані. Веб-переглядач Google Chrome автоматично оновлюється до останньої версії щоразу, коли ви його запускаєте. Тож ви можете отримати найновішу систему захисту, не докладаючи зайвих зусиль.
Завжди стежте, що ви натискаєте та завантажуєте. Це стосується музики, фільмів, файлів, плагінів або доповнень для веб-переглядача

Остерігайтеся спливаючих вікон, у яких вас просять завантажити програмне забезпечення або пропонують виправити помилки на комп’ютері. У таких спливаючих вікнах часто повідомляється, що ваш комп’ютер заражено, а завантаження допоможе виправити помилки. Не вірте. Закрийте таке вікно та нічого не натискайте в ньому. Не відкривайте файли невідомого типу або якщо з’являються незнайомі повідомлення чи застереження веб-переглядача з проханням відкрити файл. Іноді зловмисне програмне забезпечення може не давати перейти зі сторінки, яку ви переглядаєте, наприклад, повторно відкриваючи запит на завантаження. Якщо це трапилося, закрийте веб-переглядач за допомогою програми Диспетчер завдань або Activity Monitor на своєму комп’ютері.

Якщо сумніваєтеся, використовуйте перевірені закладки для важливих сайтів, використовуйте пошукову систему, щоб перейти на сайт, або вводьте адресу сайту безпосередньо у веб-переглядачі. Також перевіряйте, чи веб-адреса починається з https://. Це свідчить, що ваше з’єднання з веб-сайтом зашифроване та більш захищене від втручання й відстеження.

Більше тут

Вхід і вихід

Увійти в обліковий запис Google дуже легко – просто натисніть кнопку Увійти у верхньому правому куті будь-якої служби Google, щоб перевірити пошту в Gmail, завантажити відео на YouTube або просто отримати більш відповідні результати пошуку.

Але якщо ви користуєтеся загальнодоступним комп’ютером, як-от в інтернет-кафе чи бібліотеці, пам’ятайте: навіть закривши веб-переглядач, ви можете ще перебувати в службах, які використовували. Тож коли ви користуєтеся загальнодоступним комп’ютером, обов’язково виходьте. Для цього натисніть зображення свого облікового запису або електронну адресу у верхньому правому куті та виберіть Вийти.

Якщо ви часто користуєтеся загальнодоступними комп’ютерами, увімкніть двоетапну перевірку, щоб захистити свій обліковий запис. Закінчивши користуватися Інтернетом на такому комп’ютері, обов’язково вийдіть зі своїх облікових записів і закрийте веб-переглядач. 

Блокування екрана або пристрою

Ідучи з дому на цілий день, ви не залишаєте вхідні двері відчиненими, чи не так? Той самий принцип стосується пристроїв, які ви використовуєте. Потрібно завжди блокувати екран, коли ви не користуєтеся ПК, портативним комп’ютером або телефоном. Щоб підвищити рівень безпеки, потрібно також налаштувати автоматичне блокування пристрою, коли він переходить у режим сну. Це особливо важливо для телефонів і планшетних ПК (оскільки їх легше загубити та їх можуть знайти люди, з якими ви не хочете ділитися інформацією), а також для домашніх комп’ютерів, розташованих у спільних приміщеннях. 

Більше тут

Як повідомити про порушення в службах Google

Повідомляючи про людей або компанії, які надсилають спам, намагаються продавати підроблені товари, розповсюджують зловмисне програмне забезпечення або в інший спосіб зловживають нашими системами, ви допомагаєте собі й іншим безпечно користуватися Інтернетом. Щоб дізнатися більше про філософію безпеки Google і про те, як повідомити про проблеми з безпекою в наших службах, відвідайте сторінку корпоративної безпеки.
Як повідомити про підозрілі електронні листи та шахрайство

Більшість постачальників послуг електронної пошти, зокрема Gmail, дозволяють повідомляти про підозрілі електронні листи та шахрайство. Повідомивши про підозрілий лист у Gmail, ви зможете заблокувати інші листи від цього користувача та допоможете нашій команді, яка працює над порушеннями, зупинити подібні атаки. 

Більше тут

Знайомство з інструментами конфіденційності та безпеки Google 


Google пропонує низку інструментів для захисту користувачів і підтримання безпеки й конфіденційності їхньої інформації. Нижче описано декілька найпопулярніших інструментів, які покращують роботу Google.
Безпека та конфіденційність
Двоетапна перевірка

Створивши пароль для облікового запису Google, можна додати ще один рівень захисту, увімкнувши двоетапну перевірку. Якщо двоетапну перевірку ввімкнено, під час входу потрібно вказати ім’я користувача та пароль, а також мати доступ до телефону. Тобто якщо хтось викраде чи вгадає ваш пароль, потенційний зловмисник не зможе ввійти у ваш обліковий запис, оскільки в нього не буде вашого телефону. Тепер ви можете захистити себе чимось, що ви знаєте (ваш пароль) і чимось, що ви маєте (ваш телефон).
Режим анонімного перегляду в Chrome

У режимі анонімного перегляду сторінки, які ви відкриваєте, і файли, які завантажуєте, не записуються в історії веб-перегляду чи завантажень Chrome. Цю функцію також можна використовувати у веб-переглядачі Chrome для Android. У нових продуктах Android Chrome є веб-переглядачем за умовчанням і дозволяє анонімно переглядати веб-сторінки на телефоні або планшетному ПК. Дізнайтеся, як перейти в режим анонімного перегляду.
Google Talk

У Google Talk (чат у Gmail та в інших продуктах Google) можна вимикати запис чату. Чати, запис яких вимкнено, не зберігаються у вашій історії чату Gmail чи в історії чату вашого контакта. Якщо вимкнути запис чату, ви та ваш контакт отримаєте повідомлення з підтвердженням, що майбутні чати не зберігатимуться, доки хтось із вас не змінить це налаштування.
Кола Google+

Кола Google+ допомагають упорядкувати друзів і контакти. Ви можете зібрати друзів в одному колі, родичів – в іншому, і навіть створити окреме коло для свого керівника – усе як у повсякденному житті. Так ви зможете будь-коли ділитися потрібним вмістом (наприклад, у Google+ чи YouTube) з потрібними людьми.

Більше тут





























Немає коментарів:

Дописати коментар