середу, 6 лютого 2013 р.

Тематичні каталоги

Пошукові тематичні каталоги (Subject Directory) організовані за тим самим принципом, що й тематичні каталоги бібліотек. На основній сторінці пошукового каталога розташовано скорочений список великих тематичних категорій, наприклад таких, як Освіта (Education), Наука (Science), Бізнес (Business), Мистецтво (Art) тощо. Кожний запис у списку категорій - це гіперпосилання. "Натиснення" на ньому відкриває наступну сторінку пошукового каталога, на якому ця тема представлена докладніше. Елементами найнижчого рівня є посилання на окремі Web-сторінки і сервери разом із стислим описом їх змісту. Продовжуючи занурення в тему, можна дійти до цього списку Web-сторінок і вибрати той ресурс, який краще придатний для розв’язання конкретної інформаційно-пошукової задачі.
Розрізняють пошукові каталоги загального призначення та спеціалізовані. Пошукові каталоги загального призначення містять у собі ресурси різних профілів. Спеціалізовані каталоги об'єднують тільки документи, присвячені певній тематиці. Такі каталоги краще охоплюють ресурси із своєї галузі і будують найбільш адекватну рубрикацію.
Працювати з пошуковими каталогами просто. Але за цією простотою приховується складність створення і ведення каталога. Пошукові каталоги створюються, як правило, вручну. Висококваліфіковані редактори особисто переглядають інформаційний простір WWW, відбирають те, що, на їх думку, становить загальний інтерес, і заносять адреси до каталога. Оскільки каталоги складаються на основі експертних оцінок, то в них відображені кращі Web-ресурси. Недоліком тематичних каталогів є порівняно невелике охоплення існуючих ресурсів Мережі, оскільки відслідкувати весь обсяг інформації, який є в Інтернеті, практично нереально навіть для значного колективу персоналу, який підтримує сервер. Доцільно використовувати пошукові каталоги, коли предмет пошуку розпливчастий і точні терміни для нього підібрати важко. Більшість каталогів мають внутрішні пошукові механізми, які допомагають проходити багато рівнів уточнень.

Найбільш  відомі тематичні каталоги:

Українські
Каталог "Вибране": http://www.favorites.com.ua;
Інтернет портал: http://www.era.com.ua;
Український портал (каталог сайтів України): http://www.uaportal.com/ukr;
Каталог Silver: http://www.silver.kiev.ua/
Каталог Ualist: http://www.ualist.com;

Російські
Каталог дитячих ресурсів Рунету: http://www.kinder.ru;
Федеральний портал "Российское образование": http://www.edu.ru;
Школьный мир: каталог образовательных ресурсов: http://schools-world.ru/;
Russia on tne Net: http://www.ru;
Каталог@mail.ru: http://www.list.mail.ru;
Weblist.ru: http://www.weblist.ru/russian/;


Світові
Yahoo!- каталог ресурсів (англійською мовою): http://www.yahoo.com;
Yahooligans - веб-путівник для дітей (англійською мовою):  http://www.kids.yahoo.com
Публічна бібліотека Інтернету: http://www.ipl.org
Look Smart: http://www.looksmart.com
Відкритий каталог: http://www.dmoz.org

Немає коментарів:

Дописати коментар